CHS von Ellendonk a její vliv na pracovní linie dobrmanů

Vytisknout

 

Chovatelská stanice "von Ellendonk"

     Gina v. Fürstenfeld (černá, SchH 3) byla nakryta průměrným psem Lump v. Basterhof (černý, BDSG), a toto krytí přineslo Spolkového vítěze (BDSG) Argus v. Neroberg (hnědý, SchH 3), maj. Willi Rothfuss, chs von Rauhfelsen. Tento pes byl velmi silný a robustní, přitom kompaktní, s velmi dobře vybalancovanou povahou. Argus často kryl a i dnes často nalézáme stopy jeho vloh v linii Ellendonk v regionu Nordrhein a částečně i  Württemberg. Přinesl do linie především stabilitu co se týče tělesné hmoty a nervové soustavy.

 

                                       

Argus_Neroberg                    Argus v. Neroberg Dixie_Krakau_Gerra_Ellendonk           F.Sauermann ellendonkbitches      zleva: Dixi v.Krakau, Jessie, Iris, Gerra v. Ellendonk
             Dixi v.Krakau  
         Gerra v. Ellendonk  
     

 

     O chovatelské stanici von Ellendonk a o její majitelích, manželech E. and F. Sauermannových z Krefeldu, se tehdy začalo v kruzích zasvěcených dobrmanům hodně hovořit. Manželé Sauermannovi byli především výcvikáři, kteří předtím dosáhli pozoruhodných úspěchů především s německými ovčáky.


     Jejich první fena, Dixi v. Krakau (hnědá, spojení Dirk v. Goldberg SchH 3 BDSG – Elke v. Saint Clemens) se stala v roce 1964 mistrem D.V. (Dobermann Verein) ve výkonu. Nehledě na některé chyby, fena zanechala vynikající dojem a mistrovský titul si tehdy plně zasloužila. Anatomicky byla tato fena střední velikosti, s malými nedostatky v exteriéru a se známkou “výborná“. Byla zakladatelkou linie chovu Ellendonk a předávala své pracovní vlohy ve spojení s různými psy, s ohledem na temperament. Ze spojení psa Astor v.d. Schimmel Schulz Heide, SchH 3 (vícenásobný účastník mistrovství D.V. ve výkonu) a Dixi vzešli vítězka ve výkonu z r. 1966 Gerra v. Ellendonk a pes Gero v. Ellendonk (hnědý, SchH 3). 

     Oba tito psi stabilizovali výkonnostní úroveň linie Ellendonk a také byli skoro vždy hodnoceni jako "výborní" na výstavách. Gerra byla později kryta BDSG Argus v. Neroberg (hnědý, SchH 3). Z důležitého vrhu “J“ vzešlo pár současně krásných i výkonných psů, jako např.: Jenny v. Ellendonk (hnědá, SchH 3), zakladatelka chovu v.d. Räuberhöhle, majitel Gero Müller z Göppingenu. Tato fena byla na výstavách často hodnocena "V 1".

                                                                                                                                                                               

gerra_v_Ellendonk_DVLSG_Dixi_Krakau_daughter                                          Gerra v. Ellendonk Iris_Ellendonk_SchH1_Bdsg-sister_to_DVLST_Immo                                   Iris v. Ellendonk


     Z vrhu “I“ by měla být zmíněna BDSG Iris v. Ellendonk (hnědá, SchH 1), protože její spojení s Miko v. Fürstenfeld (černý, SchH 1) přineslo D.V. vítěze ve výkonu 1975, fenu Palma v. Ellendonk (černá, SchH 3, doživotní Körung). Dále tento vrh přinesl i D.V. vítěze 1971 Immo v. Ellendonk (hnědý, SchH 3), který však nebyl využit pro chov.

                                                                                                                                                                   

Miko_Furstenfeld                                           Miko v. Fürstenfeld Vestra_Ellendonk                                Vesta v. Ellendonk


     Z chovné stanice von Ellendonk vzešlo mnoho dobrých pracovních psů, a tito velmi zlepšili reputaci plemene dobrman v regionu Nordrhein. Manželé Sauermannovi dokonce odchovali i několik exteriérových vítězů, jako např. BDSG Kora v. Ellendonk, SchH 1 (Argus v. Neroberg – Gerra v. Ellendonk); BDSG Iris v. Ellendonk; modrá DVSG Vesta v. Ellendonk SchH 1 (Chico v. Forell -Jessy v. Ellendonk); DV vítěz mladých Ulfas v. Ellendonk (hnědý, SchH 1, Körung (Gero v. Ellendonk - Afra v. Honenstauf)); Světový vítěz mladých Xyla v. Ellendonk (SchH 1, Körung).
Další psi, o kterých je třeba se zmínit, byli Satan a Sanko v. Ellendonk, oba Körung, a také dcera Sanka a Palmy v. Ellendonk - Afra v. Ellendonk (černá, SchH 3, FH, doživotní Körung, "V" hodnocení na výstavách, majitel chs v. Burg Böheim-Stein, H. Schauer, Pegnitz), a Trux v. Ellendonk, několikanásobný účastník "DV Siegerprüfung".

 

Palma v. Ellendonk

     Nejlepší pracovní pes linie Ellendonk ale byl, a nakonec stále i bezpochyby dosud je, neboť jeho pracovní úspěchy byly tak mimořádné, že je jen tak nějaký pes či fena nepřekoná,  DV vítěz ve výkonu Bingo v. Ellendonk (nar. 1975, otec: Jago v. Beelen, SchH 2, hnědý, doživotní Körung, BDSG, DVSG, Int.Ch. – matka: Palma v. Ellendonk, doživotní Körung, DV vítěz ve výkonu). Byl jediným psem ve vrhu, jeho sourozenci byly dvě hnědé fenky, Barka a Bora.  Bingo byl naprosto výjimečný pes, který získal mistrovský titul vítěze DV ve výkonu již jako dvouletý v r. 1977, a od té doby měl na závodech takřka nepřetržitou řadu úspěchů, když jen velmi zřídka odcházel konkurenty poražen, a nejhůře vždy obsadil druhé místo. Splnil 30x zkoušku SchH 3 a vždy zaujal svou vyrovnanou výkonností. Byl a dosud je jediným dobrmanem v historii, který kdy splnil SchH3 nebo jinou zkoušku 3.stupně na plný počet 300 bodů. Zúčastnil se několika FCI mistrovství Evropy a diváky i odborníky vždy udivoval svojí enormní bojovností a velmi silnou, stabilní a vyrovnanou nervovou soustavou.                                                                                 

 

Bingo1                                                  Bingo v. Ellendonk

bingoworking                          Bingo v. Ellendonk

                                                                     
    

     Bingo v. Ellendonk měl několik velmi zajímavých krytí a dnes již můžeme říci, že vlohy výborného pracovního temperamentu se na jeho odchovech prosadily z obou stran, jak je dnes možné usoudit z jeho potomků. Je velmi potěšující, že ve svých odchovech zanechal svůj silný odkaz, a tak nelze než doufat, že i jeho potomci budou i nadále citlivě a inteligentně využíváni v dalším chovu. Přirozeně, jak už to tak bývá, i tento skoro dokonalý pracovní dobrman měl své chyby, které se následně objevily v některých spojeních.

     Vzhledem ke svému pozoruhodnému exteriéru, s ohledem na pracovní linii, byl Bingo hodnocen v horní části známky "velmi dobrý", ale dokonce získal i známku "výborný 3". Při jeho použití v chovu by se měl brát ohled především na poněkud horší přední frontu a delší, méně pevná záda. Se svou výškou 68 cm se Bingo řadí přesně do střední kategorie. Samozřejmě, že je vždy poněkud obtížné udržovat dobrou výšku. V současné době bohužel naši dobrmani poněkud více vytahují do výšky, takže bychom měli zkusit stabilizovat výšku na ideálních 68–70 cm. Přerostlí psi, stejně jako příliš malí, nesplní naše očekávání při tvorbě nových pracovních linií dobrmanů.

 

Jago_Beelen             Jago v. Beelen (otec Binga v. Ellendonk) BingoEllendonkHome            Bingo v. Ellendonk (nahoře vzadu, dole vpředu)


     První vrhy kryté Bingem v. Ellendonk měly velký úspěch na "DV Siegerprüfungen" v letech 1980 a 1981. V roce 1980 tehdy dvouletá Hexe vom Wilden Markgraf, černá, SchH 3, RHT, ADPr, (Bingo v. Ellendonk, SchH 3, IPO 3, Angekört for Life, FH – Bina v. Wilden Markgraf, SchH 3, IPO 3, FH, Angekört for Life) získala 12.místo s 275 body (hodnocení VD) a v roce 1981 Ilo v. Kirchbühl, černý, SchH 3, Angekört (Bingo Ellendonk – Cora v. Kirchbühl) získal na stejné akci 276 bodů. D.V. Leistungssiegerin v r. 1981 se stala Cora v. Papenkamp SchH 3,Körzucht (Bingo v. Ellendonk – Afra v. Papenkamp).


     Zajímavý je mimo jiné také fakt, že rodokmeny Hexe v.Wilden Markgraf i Cora v.Papenkamp jsou stavěny velmi podobně, obě mají stejného dědečka z matčiny strany, psa Falk v. Rotbachtal. Falk absolvoval doživotní Körung s nejvyššími známkami za tvrdost a pracovní vlohy. Jeho vynikající pracovní povaha a právě i mimořádná tvrdost se zasloužily o to, že se stal nejvyužívanějším německým plemeníkem v letech 1974-75, tedy ještě před Bingem. Falkův dědeček je třínásobný vítěz ve výkonu 1961-1963 Fred v.d. Blütenstadt d'Orsoy. Na tomto příkladu je možné vidět, jakým způsobem a s jakou strukturou je velmi úspěšná pracovní linie dobrmanů Ellendonk vlastně postavena.

                                                      

falk1                        Falk v. Rotbachtal Yago_v_d_Ellendonk                                                   Yago v. Ellendonk


      A nyní se vraťmě zpět k vlastní chovné stanici Ellendonk. Těsně po smrti své manželky pan F. Sauermann ukončil svou aktivní práci s dobrmany. Jeho linie však zanechala nesmazatelnou stopu v historii plemene dobrman a mezi "fajnšmekry" a příznivci pracovních linií dobrmanů zůstane jméno Ellendonk již navždy legendou. Nelze než doufat, že její velmi cenný odkaz v podobě vyprodukovaného genofondu bude při dosud dostatečném počtu potomků nejen že zachován a stabilizován, ale dokonce ještě vylepšen a posílen.

     Příkladem může být např. vrh "C" Mooreiche, který kombinuje Bingovu dceru Brista v. Reuschenberg (SchH3) se psem Ali v. Langenhorst, tj. synem Biene v. Niederkassel, jejíž otcem je Satan v. Ellendonk.

Kromě vrhů "B & C" von Niederkassel (Satan v. Ellendonk x Blanka v.d. Au - feny Biene, Cona v.Niederkassel) je dále třeba se zmínit především o vrhu "A" v.d. Weyermühle (Bingo v. Ellendonk x Cona v. Niederkassel - psi Asko, Amor, Arco, feny AlfaAnouk) a "B" vrhu stejné chs (Akim v. Vaciweba x Alfa v.d. Weyermühle - Boris, Bingo v.d. Weyermühle), "D" vrhu von Worringer Bruch (Bastian v. Goldschmieding x Anja v. Worringer Bruch - liniová plemenitba na Binga v. Ellendonk a na vrh "B" v. Niederkassel) a vrzích "A" , "B" , "C" von Warringhof (Bingo v.d. Weyermühle x Dunja v. Worringer Bruch) - Alfa, Aisha, Cöbes v. Warringhof.

 

                                                                                           Přehled vrhů CHS von Ellendonk v letech 1962-1977 

 Rok vrh otec matka štěňat psi/feny
 1962     G      Astor v.d. Schimmel SchulzHeide      Dixi v.Krakau               
3/3          
Gero,Gnom,Greif/Gerra,Gina,Golda
 1964 H Basko v.Oberdahl Dixi v.Krakau 2/4 Hassan,Heros/Hela,Hera,Hesta,Hexe
 1965 I Fred v.d.Blütenstadt d'Orsoy Dixi v.Krakau 3/3 Ilex,Immo,Ingo/Ilka,Imme,Iris
 1965 J Argus v.Neroberg Gerra v.Ellendonk 3/3 Jago,Jaro,Jasso/Jana,Jenny,Jessie
 1966 K Argus v.Neroberg Gerra v.Ellendonk 2/3 King,Kondor/Kelly,Kim,Kora
 1967 L Mecki v.Fürstenfeld Dixi v.Krakau 0/1 Lyra
 1967 M Andy v.Eichenhein Jessie v.Ellendonk 5/1 Marko,Mecki,Milo,Moro,Mutz/Mira
 1968 N Mecki v.Fürstenfeld Gerra v.Ellendonk 1/0 ?
 1968 O Andy v.Eichenhein Jessie v.Ellendonk 4/2 Odo,Onyx,Orest,Orlog/Orka,Ossa
 1968 P Miko v.Fürstenfeld Iris v.Ellendonk 2/4 Phylax,Presto/Palma,Pandra,Petra,Perry
 1969 Q Dux v.Rotbachtal Gerra v.Ellendonk 1/1 Quell/?
 1969 R Miko v.Fürstenfeld Iris v.Ellendonk 6/0 Remo,Rex,Ricko,Ringo,Rondo,Rox
 1970 S Gero v.Ellendonk Afra v.Hohenstaufen 3/2 Sanko,Satan,Sorry/Senta,Sandy
 1970 T Boy v.Stolzenfels Gerra v.Ellendonk 3/3 Trux,Tasso,?/Tanja,?
 1970 U Gero v.Ellendonk Afra v.Hohenstaufen 4/0 Ulfas,?,?,?
 1970 V Chico v.Forell Jessie v.Ellendonk 2/4 Vasall,Vello/Vesta,Veva,Vilja,Viola
 1971 W Orest v.Ellendonk Afra v.Hohenstaufen 4/0  
 1972 X Gero v.Ellendonk Palma v.Ellendonk 4/2 ?,?,?,?/Xandra,Xyla
 1973 Y Satan v.Ellendonk Vesta v.Ellendonk 2/4 Yago,Yuko/Yarda,Yessy,Yuku,?
 1973 Z Sanko v.Ellendonk Palma v.Ellendonk 3/3 ?,?,?/Zamba,Zastra,?
 1974 A Sanko v.Ellendonk Palma v.Ellendonk 2/3 ?,?/Afra,Assy,?
 1975 B Jago v.Beelen Palma v.Ellendonk 1/2 Bingo/Barka,Bora
 1977 C Guy's Hilo v.Norden Stamm Assy v.Ellendonk 2/0  

 

 

volný překlad z knihy: Ottmar Vogel: "Zucht und Sport mit dem Dobermann"

upravil, aktualizoval a doplnil: rt